De ZZP’er in 2025 (3/3)

Inmiddels zijn we toe aan het derde en laatste statement over de ZZP’er. In de tussentijd is er veel veranderd, want enige tijd geleden is het regeerakkoord gepresenteerd. In dit statement bespreken we de hoofdlijnen uit het regeerakkoord. We zien dat het akkoord in lijn is met de voorstellen van SGP-jongeren. De maatregelen zijn een eerste en goede stap richting een financieel gezonde toekomst voor de ZZP’er. Wij kijken dus met vertrouwen naar de toekomst voor de ZZP’er!
 

Heb je de eerdere statements uit de reeks gemist? Klik dan vooral hier voor het statement over de definitie van de ZZP’er en hier voor het statement over de problemen met de enige juiste en door ons voorgestelde oplossingen.

 

Echt ZZP’er?!

Ten eerste wordt er in het nieuwe regeerakkoord nagedacht over de vraag: hoe kan er worden bepaald of iemand ZZP’er is? Dit wordt gedaan met minimumprijzen, op een logische manier: sommige mensen noemen zich ZZP’er, maar verdienen heel weinig per jaar. Ze hebben dus geen geld om zich te verzekeren tegen bijvoorbeeld een ongeval, maar kunnen ook geen pensioen opbouwen. Volgens het kabinet zijn deze mensen geen ‘echte’ ZZP’er en zouden ze in loondienst moeten gaan werken.

 

SGP-jongeren is het met deze redenering eens, zoals je kon lezen in ons vorige statement. Het is goed om te zorgen dat iedereen pensioen op kan bouwen. Als ZZP’ers langere tijd weinig verdienen, kunnen ze beter als werknemer aan de slag gaan, zodat ze een goed financieel vangnet hebben.

 

De echte ZZP’er

Ten tweede wordt geprobeerd om ‘echte’ ZZP’ers als ondernemers te behandelen. Zij krijgen meer vrijheid dan werknemers, aangezien ze minder loonbelasting en verplichte verzekeringen hoeven te betalen.

 

Ook hiermee is SGP-jongeren het eens. Wij vinden dat echte ZZP’ers, wanneer ze genoeg verdienen, veel vrijheid moeten krijgen. Als iemand genoeg verdient, kan deze persoon zich namelijk gemakkelijk verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Ook heeft zo’n ZZP’er genoeg geld om zelf pensioen op te bouwen. Genoeg redenen om deze ondernemers hun welverdiende vrijheid te geven!

 

Vooruitblik

SGP-jongeren is tevreden met het nieuwe regeerakkoord voor wat betreft dit onderwerp. De voorstellen die het kabinet doet, komen overeen met onze eerder voorgestelde plannen.

 

Wat ons betreft moet iedereen werken, zoals dat voor hem of haar het beste is: vrijheid en keuze voor de echte ZZP’er, en een goed financieel vangnet voor de werknemers. Wij roepen het kabinet op om de maatregelen snel in te voeren, zodat zowel ZZP’ers ZZP’ers als werknemers optimaal kunnen bijdragen aan een welvarend Nederland! 

Geschreven door Johannes Lont

Johannes is lid van de commissie sociaal-economische zaken. Meer artikelen van Johannes Lont:Blog comments powered by Disqus