De politie verdient een lintje

Het gezag voor de politie neemt in Nederland steeds verder af. Politie en burger komen steeds verder uit elkaar te staan. Dit zijn helaas de feiten die de documentaire ‘Verdacht’ nog maar eens lijken te bevestigen. Volgens de makers van deze documentaire is er maar één eindconclusie mogelijk: de politie doet aan etnisch profileren. Maar is die conclusie terecht?

In de documentaire komen verschillende Nederlanders met een migratieachtergrond aan het woord. Vaak zijn ze onterecht staande gehouden vanwege hun huidskleur of komaf. Bekende en onbekende mensen doen daar hun verhaal, waaronder ook politieagenten zelf, die buiten functie aangehouden werden vanwege hun huidskleur.
 

Maar is dit niet een eenzijdig verhaal? De politie kwam pas aan het woord in de media nadat de documentaire was uitgezonden. Dat is toch een beetje mosterd na de maaltijd. En gezien de tafelformatie in het goed bekeken praatprogramma ‘Pauw’ (meerdere gedupeerden tegenover één politiewoordvoerder) verdween de balans voor een goed gesprek.
 

Steeds minder gezag

In Nederland heeft de politie steeds minder gezag. Een vergelijking in de geweldcijfers van de afgelopen jaren kunnen niet worden gemaakt omdat elk politiekorps tot 2017 op zijn eigen manier telde en registreerde. Naar schatting worden er gemiddeld 25 agenten per dag beledigd, bedreigd of te maken krijgen met fysiek geweld. Voorzitter van de politievakbond ACP Gerrit van de Kamp legt de vinger dan ook op de zere plek: ‘Men accepteert geen autoriteit meer.’ Dit kan één van de nuances zijn die in de documentaire wordt gemist. Het gezag van de politie wordt steeds minder. Agenten voelen zich steeds meer in een hoek gedrukt en durven niet altijd meer op te treden, wordt gemeld door verschillende politievakbonden. Het wantrouwen richting de politie is groot, zoals ook blijkt uit de documentaire, maar het is maar de vraag of dit altijd terecht is als we ook het voorgaande weten.
 

SGP-jongeren wil dan ook dat politieke partijen inzetten  op herstel van autoriteit en gezag bij de politie door zich nadrukkelijker  uit te spreken over het goede werk  dat de politie levert. Dit kunnen zij doen in plenaire bijdrages in het parlement en door voorlichting te geven op scholen over het politiewerk.

Het is onze opvatting dat ook de media verantwoordelijkheid dragen, door bijvoorbeeld consequent aan hoor en wederhoor te doen. Enkel dan kan er een evenwichtig  beeld ontstaan. De documentaire ‘Verdacht’ is een documentaire die gemaakt is op basis van gevoelens van gedupeerden. Daardoor is er een eenzijdig beeld van de werkelijkheid geschetst. Dat neemt natuurlijk niet weg dat deze gevoelens serieus genomen moeten worden, maar het gevaar van eenzijdigheid en overdrijving ligt op de loer. De indruk wordt gewekt dat de politie in zijn geheel niet goed functioneert. Daarmee begeeft men zich op glad ijs, gegeven dat het gezag voor de politie in zijn algemeenheid tanende is.

 

Etnisch profileren

Dat er agenten zijn die zich schuldig maken aan etnisch profileren zal niemand ontkennen. Het is daarom goed dat de politie hier aandacht aan besteedt. De politie heeft  tenslotte een voorbeeldfunctie en draagt zodoende extra grote verantwoordelijkheid. Daarin is geen plaats voor etnisch profileren.
 

SGP-jongeren is van mening dat etnisch profileren helemaal niet thuishoort in onze samenleving en vindt dat, als agenten zich schuldig maken aan etnisch profileren, of nog erger, onverholen racisme of discriminatie, de politie daar duidelijk mee aan de slag moet gaan door binnen de organisatie een straf op te leggen of naar de rechter te gaan. Dat dat niet overal goed gaat, verdient zeker extra aandacht. Maar wat niet vergeten mag worden is dat er ook duizenden politieagenten dag en nacht voor de burger klaar staan. De jaarwisseling staat weer voor de deur en dat belooft wederom  een zware klus te worden voor o.a. de politie. SGP-jongeren wil dan ook waardering uitspreken voor het werk wat de politie levert. Zij waarborgen onze veiligheid. Dat alleen is toch al een lintje waard?

Geschreven door Rody van Heijst

Commissielid Binnenland. Meer artikelen van Rody van Heijst:Blog comments powered by Disqus