De militaire interventie van Frankrijk in Mali verdient steun

Begin dit jaar werd bekend dat Frankrijk militairen uitzond naar Mali om de opmars van rebellen te stuiten. Het gaat om Islamitische strijders die aansluiting hebben gezocht bij de zogenoemde Toeareg en hun strijd om onafhankelijkheid. SGP-jongeren is van mening dat de interventie van de Fransen steun verdient. Nederland moet niet schuwen een militaire bijdrage te leveren als dat nodig is.

 

Begin dit jaar werd bekend dat Frankrijk militairen uitzond naar Mali om de opmars van rebellen te stuiten.  Het gaat om islamitische strijders die aansluiting hebben gezocht bij de zogenoemde Toeareg en hun strijd om onafhankelijkheid. SGP-jongeren is van mening dat de interventie van de Fransen steun verdient. Nederland moet niet schuwen een militaire bijdrage te leveren als dat nodig is.

Het akkoord dat de rebellen sloten is een onafhankelijkheidsverklaring voor een eigen staat  in het noorden van Mali, Azawad, met de Sharia als grondwet. De rebellen konden in de afgelopen periode veel terrein winnen vanwege ongeregeldheden bij de Malinese overheid. Op 22 maart 2012 pleegden Malinese militairen een staatsgreep omdat men betere bewapening eiste voor de strijd tegen de rebellen. Vanwege de Arabische Lente waren de rebellen uit Mali ook actief in Libië. Vervolgens werden zij uit Libië verdreven, maar konden ze daar vandaan veel wapens meenemen die vervolgens gebruikt werden om het imperium in Azawad uit te breiden

Christenen op de vlucht 
Mali is een van de armste landen in de wereld. Er wonen 15 miljoen mensen waarvan ongeveer 10% in en rond de hoofdstad Bamako ligt. Ongeveer 80% van de bevolking is islamitisch, 1.2% is christelijk en het overige deel hangt traditionele religies aan. Door de sluiting van het akkoord tussen de Toearegs en de islamitische strijders vluchten veel christenen uit het ‘rebellengebied’ Azawad.

De islamitische strijders krijgen vermoedelijk ook steun van Al-Qaida. Er is bijvoorbeeld een brief gevonden waarin de terroristische organisatie zorgen uit over de zwakke positie van de rebellen. De constatering dat Al-Qaida het imperium wil uitbreiden naar Mali, is reden tot grote zorg en alertheid. Wanneer Al-Qaida zich vestigt in dit deel van Afrika, is dit ook een directe bedreiging voor Europa.

Steun
Momenteel is alleen Frankrijk militair aanwezig in Mali. De SGP jongeren zijn van mening dat de interventie van de Fransen steun verdient. Als Nederland een militaire bijdrage kan leveren dan moet dat zeker gebeuren. Zo kan voorkomen worden dat Al-Qaida voet aan de grond krijgt op de drempel van Europa. Tegelijkertijd bewijzen de oplaaiende conflicten en terreurdreigingen opnieuw  dat Nederland fors moet investeren in defensie in plaats van bezuinigen. Dreigingen zijn vaak onvoorspelbaar. 

Geschreven door Laurens van der Tang

Laurens was lid van de commissie SEZ en is nu lid van de commissie Internationaal. Meer artikelen van Laurens van der Tang:Blog comments powered by Disqus