De doofpot stroomt over

Een onderzoek onder 1700 werknemers in het voortgezet onderwijs, laat zien dat veel geweldsincidenten worden verzwegen om het imago van de school hoog te houden. Maar liefst 1 op de 3 incidenten gaat direct de doofpot in. Dit is absoluut ontoelaatbaar, elk incident wat verzwegen wordt, is er 1 teveel.

EenVandaag organiseerde in samenwerking met de onderwijsbonden AOb en CNVO een onderzoek naar deze problematiek. Aan dit onderzoek deden 1700 mensen mee waaronder 1350 leerkrachten. Het onderzoek ging over incidenten van de afgelopen drie jaar.

36% van de leerkrachten die de afgelopen drie jaar met geweldsincidenten te maken had, zegt dat de school geen actie ondernam, terwijl dat volgens hen wel nodig was. Voorbeelden laten zien dat het echt problematisch is: ‘Ik gaf een onvoldoende, toen bedreigde een leerling me met een mes. Hij stuurt me nog ieder jaar een valentijnskaart met bedreigingen.’

Terwijl 10% te maken heeft met fysiek geweld, heeft 49% van de leerkrachten ook te maken met verbaal geweld. Het schelden met ziektes of het bedreigen met de dood is op sommige scholen heel gewoon. 39% van alle ondervraagden heeft later zelfs last van psychische klachten. Dit gaat natuurlijk absoluut te ver. Enerzijds moeten daders hard worden aangepakt, anderzijds is het nog beter om dit bij het begin aan te pakken. Het geweld moet direct in de kiem worden gesmoord.

Het doel van het onderwijs is kinderen te ontwikkelen naar hun talenten. Als leerlingen dit zelf gaan blokkeren wordt het een schrijnende situatie. Het is van groot belang dat leerkrachten veilig en in een goede sfeer kunnen werken. Dit zal de ontwikkeling van de kinderen bevorderen. Problemen die zich voordoen moeten direct en streng aangepakt worden. Scholen moeten kunnen garanderen dat leerlingen en leerkrachten in een veilige omgeving kunnen werken en leren. Het imago van een school is belangrijk, maar aandacht voor ontoelaatbare praktijken is veel belangrijker.

Geschreven door Marith Hulst

Marith is lid van de commissie Onderwijs.. Meer artikelen van Marith Hulst:Blog comments powered by Disqus