Bruggen slaan

Het nieuw aangetreden kabinet Rutte II heeft als motto ‘Bruggen slaan’. Voor het kabinetsbeleid is een brug tussen de liberalen en de sociaaldemocraten nodig, maar ook tussen coalitie en oppositie. Die bruggen zijn niet aan de heer Wilders besteed. Als het aan hem lag, hadden we binnenkort wéér naar de stembus gekund. Een houding die SGP-jongeren niet bevalt.

Het nieuw aangetreden kabinet Rutte II heeft als motto ‘Bruggen slaan’. Voor het kabinetsbeleid is een brug tussen de liberalen en de sociaaldemocraten nodig, maar ook tussen coalitie en oppositie. Die bruggen zijn niet aan de heer Wilders besteed. Als het aan hem lag, hadden we binnenkort wéér naar de stembus gekund. Een onverantwoordelijke houding, vindt SGP-jongeren.

Verschil PVV-SGP
Tijdens het tweedaagse debat over de regeringsverklaring werd nog eens goed duidelijk wat het grote verschil is tussen de PVV en de andere politieke partijen. Het piepjonge kabinet kreeg een motie van wantrouwen (een van de zwaarste parlementaire middelen!) van de partij van Geert Wilders aan haar broek. De motie werd alleen gesteund door zijn eigen fractie. Was het niet Geert Wilders die, nog voor de partijen VVD en PvdA maar een letter op papier hadden, al aangaf ‘keihard oppositie te gaan voeren tegen het vreselijke beleid’ van het nog te vormen kabinet?

Onverantwoord
De val van het vorige kabinet midden in een crisis, heeft het aanzien van politiek Den Haag geen goed gedaan. De crisis moet worden opgelost. Er moest zo snel mogelijk opnieuw een nieuw kabinet gevormd worden. En wat doet de PVV - verantwoordelijk voor de vorige misère - nog geen twee weken na de beëdiging van het kabinet? In plaats van met goede ideeën, komt haar voorman met een motie van wantrouwen. Deze houding staat in schril contrast met die van onder andere de SGP, die constructief mee wil denken. De SGP staat op ethische punten ver van deze coalitie af, maar staat in beginsel constructief tegenover het kabinet en beoordeelt wetsvoorstellen op hun merites. Politiek een spelletje? Oké, maar speel het dan wel serieus!

Lambert Pasterkamp
Commissie Binnenland

 

Geschreven door Lambert Pasterkamp

Lambert is lid van de commissie Binnenland. Meer artikelen van Lambert Pasterkamp:Blog comments powered by Disqus