Bezuinigingen? Liever investeren!

De huidige regering lijkt weinig te hebben geleerd van de geschiedenis. Dat blijkt uit de grootschalige manier waarop er wordt bezuinigd op het leger. Ruim 10% van het budget wordt geschrapt, terwijl het budget al krap was

De huidige regering lijkt weinig te hebben geleerd van de geschiedenis. Dat blijkt uit de grootschalige manier waarop er wordt bezuinigd op het leger. Ruim 10% van het budget wordt geschrapt, terwijl het budget al krap was.

Deze aanslag op het budget wordt nog verstrekt door de buitenlandse missies. Juist de (linkse) partijen die de bezuinigingen op het leger toejuichen, wilden persé aan de slag in Libië. Als ze willen dat het leger in de toekomst ook op deze manier ingezet kan worden, wordt het hoog tijd om te beseffen dat bezuinigen geen goed idee is. 

Delfts Oorlogsmuseum
We hoeven niet eens zover terug in de tijd om te zien welke gevolgen bezuinigingen op de krijgsmacht kunnen hebben. In de jaren voor de Tweede Wereldoorlog werd ook bezuinigd op het defensiebudget. Toen Nederland werd aangevallen moest de verdediging zich behelpen met wapens uit het einde van de 19e eeuw. Deze wapens konden zo uit de collectie van het Oorlogsmuseum in Delft zijn geleend. Er was al jaren niet meer geïnvesteerd, omdat men geloofde dat het leger overbodig was geworden. De oorlogen van de toekomst zouden niet meer op het slagveld worden uitgevochten, maar in het Vredespaleis in Den Haag worden uitgepraat. Dat was een misrekening.

Inmiddels lijkt het er veel op dat de Nederlandse krijgsmacht weer museale waarde krijgt. Zo is de F-16 inmiddels zo’n 40 jaar oud en hard aan vervanging toe. Maar in plaats van investeringen in de krijgsmacht, wordt er opnieuw bezuinigd. Noodzakelijke investeringen worden uitgesteld en, zoals de afgelopen jaren al vaker is gebeurd, taken worden afgestoten. Ook vallen er 6000 gedwongen verslagen.

Lagere dekking
Terwijl er steeds hogere eisen worden gesteld aan de inzetbaarheid en technische kennis van onze militairen, wordt er weer opnieuw bezuinigd. Het leger is de sluitpost van de begroting, terwijl een kwalitatief hoogwaardig leger nodig is om de Nederlandse belangen te waarborgen. In het beste geval is ons leger niets meer of minder dan een verzekering voor onze veiligheid. En dan betekent een lagere premie gewoon een lagere dekking. U bent gewaarschuwd!

Geschreven door Laurens van der Tang

Laurens was lid van de commissie SEZ en is nu lid van de commissie Internationaal. Meer artikelen van Laurens van der Tang:Blog comments powered by Disqus