Begrotingscommissaris: liever vandaag dan morgen!

Ruim drie jaar geleden begon de wereldwijde financiële crisis in de Verenigde Staten. Banken vielen om en dienden gered te worden door de Amerikaanse overheid. De crisis bleef niet alleen in de Verenigde Staten, maar sloeg over naar Europa. Inmiddels zit Europa diep in de problemen. Griekenland is een geweldige brandhaard geworden. Ook Portugal en Italië wankelen.

Historie
Ruim drie jaar geleden begon de wereldwijde financiële crisis in de Verenigde Staten. Banken vielen om en dienden gered te worden door de Amerikaanse overheid. De crisis bleef niet alleen in de Verenigde Staten, maar  sloeg over naar Europa. Inmiddels zit Europa diep in de problemen. Griekenland is een geweldige brandhaard geworden. Ook Portugal en Italië wankelen.

De begrotingen van Griekenland bleken jarenlang niet op orde te zijn. Fraude, een lage pensioenleeftijd en slechte belasting inning zijn “normaal” in Griekenland.  In 2004 gaf Griekenland toe dat ze verkeerde informatie heeft gegeven over de begroting.  Dit heeft enorme gevolgen voor de financiële situatie van Griekenland maar ook voor de andere EU landen.  

Oplossing
Voorkomen is beter dan genezen. Financiële problemen als in Griekenland moeten voorkomen worden. Dit kan goed voorkomen worden door een eurocommissaris die onafhankelijk opereert. Neelie Kroes als eurocommissaris is een goede metafoor voor ons voorstel.  De sancties van Neelie Kroes zijn een afschrikkend voorbeeld voor bedrijven. Door onafhankelijkheid kan een commissaris snel reageren en er is geen afhankelijkheid van het parlement.

De huidige begrotingsregels van Europa zijn streng. Het begrotingstekort mag momenteel maximaal oplopen tot 3%. De huidige sancties bij overschrijding zijn tot op heden beperkt, tot het opleggen van een maximale boete. Boetes zijn niet altijd een juist sanctiemiddel. Een herhaling is altijd mogelijk. Bovendien is het maar de vraag of het goed is om een land dat in economische moeilijkheden verkeert  een boete op te leggen. Een onafhankelijke begrotingscommissaris kan er voor zorgen dat lidstaten zich wel aan de begrotingsregels houden. Daarom zien wij dit liever vandaag dan morgen gebeuren!

Geschreven door Laurens van der Tang

Laurens was lid van de commissie SEZ en is nu lid van de commissie Internationaal. Meer artikelen van Laurens van der Tang:Blog comments powered by Disqus