Be careful!

Opnieuw gaat het in de Tweede Kamer over medische ethiek. Onder andere een evaluatieonderzoek over de abortuswet komt aan de orde. In reactie hierop stellen GroenLinks en de PvdA voor om de wettelijke bedenktermijn van vijf dagen bij een abortus te schrappen. Volgens hen moeten vrouwen zelf kunnen beslissen wanneer en hoelang ze hierover nadenken. SGP-jongeren vindt dit naïef en onverstandig en roept de Kamerleden op: #becareful!

Wie namelijk op internet zoekt naar ervaringsverhalen rondom abortus, ziet dat er regelmatig verhalen rondgaan over vrouwen die spijt hebben van hun abortus [I]. Hoewel dit een groot taboe is, durven diverse vrouwen er toch over te spreken:

 

“Had ik het maar nooit gedaan, denk ik nu. Na de ingreep in de kliniek was ik een paar dagen misselijk. Nu word ik al acht jaar misselijk wanneer ik ergens een advertentie zie met een blije baby. Dan draait mijn maag zich om en fluister ik in gedachten een ‘sorry’ naar het kindje dat nooit geboren mocht worden.”

 

Wat SGP-jongeren betreft voeren we een open en eerlijke discussie. Het gaat hier om de bescherming van kwetsbaar leven. Juist de overheid moet dan zorg bieden aan een moeder die in een moeilijke situatie terecht is gekomen. Er is nog steeds te weinig aandacht voor negatieve gevolgen na een abortus. Dit taboe moet doorbroken worden en de overheid dient daarin voorop te gaan.

 

Juist dan is het schrappen van de bedenktermijn voor vrouwen een stap in de verkeerde richting. Het moet geen automatisme worden, want het gaat wel om de afbreking van een mensenleven. Ook voorstanders van abortus hebben echter voldoende reden om kritisch te zijn. Zo is de praktijk van indirecte dwang of drang al reden genoeg om de bedenktermijn te handhaven. Bij een noodsituatie kunnen beslissingen soms impulsief genomen worden, waar enkele dagen van reflectie wellicht tot een heel andere keuze leiden. Deze bedenktermijn koopt tijd en helpt vrouwen om een betere keuze te maken. Juist ook in deze dagen kunnen alternatieven belicht worden.

 

Daarom zegt SGP-jongeren: “laat de bedenktermijn bestaan om vrouwen extra tijd te geven en om een zorgvuldige begeleiding te bieden.”

 


[i]  https://www.glamour.nl/mind/psyche/a22771772/ik-beken-kim-spijt-abortus/


Blog comments powered by Disqus