Abortus, einde verhaal?

In de Week van het Leven vragen we de aandacht voor een drama wat zich gemiddeld 82 keer per dag voltrekt in ons land. 1 op de 7 zwangerschappen eindigt in een abortus, dat zijn 30.000 kinderen per jaar. Gegevens van het CBS vertellen ons dat er in Nederland per dag 478 kinderen worden geboren. 15% heeft deze dag nooit gehaald en werd in de moederschoot omgebracht. 

Een aspect waar we niet vaak bij stil staan zijn de gevolgen die het ondergaan van een abortus met zich meebrengen. Zowel op emotioneel, psychisch en lichamelijk gebied zijn er tal van complicaties.
 

Mentale en fysieke gevolgen
In onze huidig maatschappij hoort men weinig meer over vrouwen die een abortus hebben ondergaan. Toch is er veel onderzoek naar gedaan en liegen de cijfers er niet om. Dat hier weinig over gesproken wordt heeft vooral te maken met het feit dat het zo normaal geworden is. Maar dat een abortus niet zonder gevolgen blijft wordt door meerdere onderzoeken aangetoond. Het blijkt dat er, na een gevoel van opluchting, ook negatieve emoties zijn. De eigenwaarde daalt en gevoelens van verlies, twijfel, spijt en schaamte kunnen een rol gaan spelen in het leven van de vrouw.[1] Sommigen ontwikkelen angst om weer zwanger te worden of om seksueel contact te hebben. Ook hebben vrouwen spijt van hun keuze en geven achteraf aan veel getwijfeld te hebben[2]. Dan zijn er nog de lichamelijke gevolgen van een abortus. Te denken valt aan onvruchtbaarheid, bloedingen en vroeggeboorte bij een volgende zwangerschap[3]. Wanneer je kijkt op de website van een abortuskliniek vind je niets terug over al deze gevolgen.


Aandacht voor de vrouw
Samenvattend is het geen ‘einde verhaal’ voor de vrouw na een abortus. Voorafgaand aan hun keuze moet er meer aandacht komen voor de gevolgen. Begeleiding en (financiële) steun is nodig voor deze vaak jonge vrouwen. Als SGP-jongeren willen we dit verhaal hier niet laten eindigen, maar ons hard maken voor deze naasten.Dit artikel is het derde deel in een serie van zes artikelen over abortus

Ambivalentie in het abortusdebat (1/6)
 

Een omstreden abortusgrens (2/6)

 

[1] Ditzhuijzen, J. van, e.a. (2015) en Kero, A., & Lalos, A. (2000). Ambivalence-a logical response to legal abortion: a prospective study among women and men. Journal of Psychosomatic Obstetrics & Gynecology, 21(2), 81-91.

[2] Laar-Jochemsen, T.W. van, e.a (2006).

[3] [3] Hiersch, L., Ashwal, E., Aviram, A., Rayman, S., Wiznitzer, A., & Yogev, Y. (2016). The association between previous single first trimester abortion and pregnancy outcome in nulliparous women. The Journal of Maternal-Fetal & Neonatal Medicine, 29(9), 1457-1461.

Geschreven door Rianne Hoepen

Rianne is lid van commissie Zorg. Meer artikelen van Rianne Hoepen:Blog comments powered by Disqus