Vliegpact aangeboden aan Jan Terlouw

                                     

TWELLO – Politieke jongerenorganisaties hebben gisteren een vliegpact aangeboden aan Jan Terlouw. Op dit moment heeft de groeiende luchtvaartsector een uitzonderingspositie in het klimaatbeleid, dat moet veranderen. Experts verwachten dat zonder maatregelen van de overheid de CO2- uitstoot niet teruggedrongen wordt. Het vliegpact roept de overheid op tot actie.

 

Het vliegpact dat gisteren is overhandigd aan Terlouw is een concrete uitwerking van het vorige manifest dat bijna alle PJO’s met Jan Terlouw, D66-prominent, opstelden. Één van de uitgangspunten van het manifest is dat ‘de vervuiler betaalt’. “We leven nu op de pof van de toekomst. Er heerst het idee dat de burger niks van klimaatbeleid mag merken. Wat een onzin!” aldus Terlouw.

 

“Het is niet uit te leggen dat reizen met het vliegtuig goedkoper is dan het gebruik van alternatieve vervoersmiddelen, terwijl vliegen belastender is voor het milieu, dat vind ik geen goede invulling van ons rentmeesterschap”, zei Erik Jan Vinke, die als vicevoorzitter namens SGP-jongeren aanwezig was. Het vliegpact, dat ondertekend is namens CDJA (CDA), DWARS (GroenLinks), Jonge Democraten (D66), PerspectieF (ChristenUnie) en SGP-jongeren, roept de overheid op om de CO2- uitstoot van elke vlucht te belasten ter compensatie van milieuschade maar ook om innovatie te bevorderen. Daarnaast willen de jongerenorganisaties dat er BTW geheven wordt op vliegtickets, dat er snelle internationale treinverbindingen worden gerealiseerd en dat Nederland samen met buurlanden een kopgroep binnen de Europese Unie vormt om deze problematiek het hoofd te bieden. De vicevoorzitter van SGP-jongeren ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet: “De luchtvaartsector is op bepaalde gebieden behoorlijk innovatief. Wanneer er een goede samenwerking op gang komt tussen de overheden en de luchtvaartsector, heb ik vertrouwen in een duurzame toekomst voor deze sector”.

 

Klik hier om het vliegpact te bekijken.


Blog comments powered by Disqus