Vacature voorzitter SGPJ: interview Jacques Rozendaal

Hoe voelt dat om voorzitter van zo’n club als SGPJ te zijn? Wat geeft hij zijn opvolger mee? Wat verwacht hij van de toekomstige politieke situatie? Lees hier een interview met de vertrekkend voorzitter van SGP-jongeren, Jacques Rozendaal. Hij zal de hamer overdragen op de jaarvergadering van begin 2013.

Hoe voelt dat om voorzitter van zo’n enorme club te zijn?
Oei… wat een vraag! Meestal voelt het als zeer motiverend. Om met de jongeren van deze mooi club aan de slag te gaan voor een beter Nederland, om andere jongeren te overtuigen zich ook aan te sluiten bij de club en als het even kan zelfs actief te worden voor SGP-jongeren, dat is inspirerend werk! Soms ervaar ik het als een lichte druk op mijn schouders, omdat het een forse verantwoordelijkheid is en je af en toe behoorlijk in de schijnwerpers staat.

Je bent de hele week in de weer voor SGPJ. Wat doe je zo al?
Dat is heel divers en dat maakt de functie ook boeiend. In de eerste plaats ben ik verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de club. Dat betekent dagelijks een belletje met een bestuurs/ of commisielid over lopende zaken, een stevige stroom e-mail beheren en overzicht houden in de lopende zaken. Bijna dagelijks heb ik contact met Jan Mark ten Hove. Hij is fulltime in dienst van SGP-jongeren en verzet overdag (en ’s avonds ) veel werk. Hij is mijn eerste sparringpartner bij allerhande SGPJ-activiteiten.

Daarnaast is er de politieke kant: debatten, lezingen, mediaoptredens. Dus voorzitten van vergaderingen, het deelnemen aan of leiden van een debat, het schrijven van een opinieartikel of column. Met het openstellen van de vacature is er door het bestuur voor gekozen om het organisatorische deel anders in te richten wat de hoeveelheid werk een stuk overzichtelijker maakt.

Er zullen sollicitaties voor je functie volgen. Wat wil je een sollicitant meegeven?
Kies en benoem zelf je prioriteiten bij je sollicitatie, zowel inhoudelijk als organisatorisch. Wat wil je met deze club en hoe zie je je eigen rol daarin. En definieer voor jezelf hoeveel tijd je per week aan deze fantastische klus wil besteden.

Kun je iets zeggen over de toekomstige politieke situatie voor de nieuwe voorzitter?
Met paars 3 in het regeringszadel is er genoeg te doen! Dit zielloze kabinet gaat weer forse stappen zetten op ethische dossiers. Het is belangrijk om die werkelijkheid te benoemen, aan jongeren voor te houden en een stevig christelijk antwoord en alternatief voor te formuleren.

Waarom zou hij/zij hier aan moeten beginnen? Hoe maak je het verschil?
SGP-jongeren is een unieke club. Heel veel jonge enthousiaste mensen die graag de Bijbelse boodschap in de samenleving willen uitdragen. Het enthousiasme, de energie en creativiteit die vind je nergens anders. Dat is mooi werk! Daarnaast heb je in een termijn van drie jaar ook de tijd om je te ontwikkelen. Het voorzitterschap vraagt diverse vaardigdheden. Met het bestuur, medewerkers en de vele vrijwilligers om je heen kun je ook rustig werken aan het verder ontwikkelen van eigenschappen en kan je elkaars kwaliteiten benutten.

Waarom ben jij aan deze functie begonnen?
Om twee simpele redenen: ik zag in mijn werk bij de politie hoe vaak en ernstig het mis kan gaan en dat er nog zoveel is dat beter kan in de samenleving. Daarnaast ben ik dankbaar voor de christelijke opvoeding en het gezin (een samenleving in het klein) waar ik uit kom. De waarden die ik daaruit heb meegekregen en die positieve kracht van het christelijk geloof zijn het waard om in de samenleving uit te dragen.

Dat is mooi gezegd Jacques! Je bent nu bijna 4 jaar voorzitter geweest. Wat gaf je het meeste energie?
De debatten met niet-SGPJ’ers en het werken met jonge enthousiaste mensen voor een ideëel doel.

Je had een lange tijd op je Twitter bio ‘vrolijk’ staan. Is dat een vereiste voor de nieuwe voorzitter? ;)
Haha.. een portie optimisme misstaat niemand. Dat geldt niet alleen een voorzitter.

Wat geldt in ieder geval ook voor de voorzitter?
Heb een open blik naar de samenleving en opereer altijd vanuit je vaste christelijke fundament.


Blog comments powered by Disqus