Peilingen op 6 april door SGP-jongeren 1-aprilgrap

Afgelopen donderdag werd door NOS en Ipsos naar buiten gebracht dat er op 6 april, de dag van het Oekraïne-referendum, overdag geen peilingen zouden worden gepubliceerd. Ook cifers over de opkomst zouden binnenskamers worden gehouden. SGP-jongeren heeft in een persbericht en via sociale media bekend gemaakt als opiniepeiler aan de slag te willen gaan met vrijwilligers uit het hele land. Een 1-aprilgrap die overigens wel een serieuze ondertoon bevatte.

Jan-Willem Kranendonk, voorzitter van SGP-jongeren, spreekt van een succesvolle grap: "Binnen no-time verschenen er tweets van journalisten naar aanleiding van ons persbericht, al merkte ik bij sommigen enige argwaan". Jan-Willem was donderdagavond rond 22:30 op Radio 1 om het plan toe te lichten. Verschillende mensen meldden zich gisteren en vandaag als vrijwilliger om SGP-jongeren te assisteren. Ook diverse experts op het gebied van peilingen en statistiek boden hun diensten aan via het e-mailadres peilmee@sgpj.nl. Zelfs Henk Krol en de Jonge Democraten vonden het intiatief bewonderswaardig en wilden meewerken.

Met deze actie heeft de jongerenorganisatie tevens een serieus punt aan willen snijden. Kranendonk: “Normaal gesproken deelt de NOS deze informatie altijd met de burger. Ook bij gewone verkiezingen heeft de opkomst invloed. Dan doet de NOS niet moeilijk, nú ineens wel. Wij hopen dat de NOS er nog eens over nadenkt en terugkomt op haar besluit. Wat ons betreft krijgen we ook aanstaande woensdag gewoon de tussenstanden door. Dat is wél zo eerlijk..”


Blog comments powered by Disqus