Dekking gezocht

Deze keer werd de avond gehouden in de Gereformeerde Gemeente van Rhenen. Een gezellige zaal vol, de sfeer was er in ieder geval wel! Met Riekelt Pasterkamp als forumleider -die heel wat wist over het onderwerp van deze avond- kwamen er interessante dingen aan bod.

Han ten Broeke hield eerst zijn speech en legde uit hoe het nu kon dat in het verkiezingsprogramma van de VVD bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen stond dat ze een groot bedrag wilde investeren in defensie, maar dat er nu hierop ruim 635 miljoen wordt bezuinigd. Dit had voor een groot deel te maken met de compromissen die er gemaakt werden om een coalitie te vormen. Ook zag hij in dat bezuinigingen wel degelijk nodig waren omdat er bij de defensie van alles mis is binnen de organisatie en dit opgelost kan worden door bezuinigen. Daarom moest ook het mes in alle tanks.

Kees van der Staaij dacht hier anders over. Hij vertelde eerst zijn anekdotes van toen hij zelf in dienst zat en als kampcommandant mocht schieten in Duitsland. Van der Staaij vindt het dan ook erg jammer dat “zijn” tanks verdwijnen. De defensie moet veelzijdig inzetbaar blijven.

Na de pauze kwam de discussie op gang. Van der Staaij probeerde Ten Broeke te overtuigen dat de bezuinigingen anders moesten en dat de VVD haar beloftes niet had waargemaakt, maar Ten Broeke liet zich niet op de kop zitten. Hij legde nogmaals uit dat voor een coalitie compromissen nodig zijn en dan wijzigen de standpunten wel eens.

Tot slot kwam de stelling over de dienstplicht. De zaal, die met rode en groene kaartjes mocht stemmen over deze stelling, stemde bijna helemaal voor en zelfs als de vrouwen moesten gaan, bleven de meeste groene kaartjes in de lucht. Van der Staaij en Ten Broeke waren het allebei wel met de zaal eens, maar legden uit dat dienstplicht in deze tijd in de praktijk onhaalbaar blijkt.

Tot slot moesten beide Kamerleden nog deelnemen aan een test van Riekelt Pasterkamp. Voor de beantwoording hadden beide Kamerleden zo af en toe de dikke duim nodig. Dan blijkt het maar weer dat als het om getallen gaat de Kamerleden ook niet alles weten… Beide Kamerleden zaten er namelijk met hun schatting van wat een nieuw paar legerkistjes moet kosten tientallen euro’s naast. Tja.

De voorzitter sloot met ons de avond af en onder het genot van een hapje en drankje kon iedereen nog met elkaar verder discussiëren over die bezuinigingen van defensie.

En wie aan het eind van de avond even thuis op Twitter keek, zag dat Han ten Broeke de avond zo geslaagd vond dat hij verschillende foto’s van deze avond op z’n Twitter had geplaatst. Hij vertrouwde zelfs één van de commissieleden toe dat als de JOVD een avond hield over defensie, er waarschijnlijk niemand gekomen was… Met dit compliment gaan we op naar de volgende avond!


Blog comments powered by Disqus