Commandant der Strijdkrachten slaakt noodkreet over bezuinigingen op Defensie

D.D. 8 MAART 2014

Commandant der Strijdkrachten slaakt noodkreet over bezuinigingen op Defensie

 

De Commandant der Strijdkrachten, Tom Middendorp, vindt dat Nederland niet afhankelijk moet worden van andere landen voor haar eigen veiligheid. “We moeten in onze eigen basisverzekering kunnen blijven voorzien.” Dit zei hij op de SGP-jongerendag in Utrecht. Middendorp waardeert de enorme morele steun bij een evenement als Veteranendag. Tegelijkertijd signaleert hij dat veel mensen niet in die ‘basisverzekering’ willen investeren. “Ik hoop dat de bezuinigingen op defensie van de afgelopen jaren echt het keerpunt zijn geweest.  In 22 jaar tijd is onze organisatie gehalveerd. Zelf heb ik de ondankbare taak om daar bovenop nog eens een kwart van onze organisatie op te heffen. Ik kan jullie vertellen: dat hakt erin.”

Verder weersprak hij de veelgehoorde suggestie dat het leger gemakkelijk legeronderdelen kan schrappen. “Zo eenvoudig is dat niet. Alle functionaliteiten en onderdelen binnen de krijgsmacht heb je bij alle missies nodig.” “Je hebt in feite twee keuzes. Je maakt de gereedschapskist kleiner en legt de lat lager. We zijn qua capaciteit van twee naar een missie per jaar teruggegaan. De andere mogelijkheid is dat de krijgsmacht specialismen (“nichegebieden”) afstoot en aan andere landen uitbesteedt. Dit gebeurt al op grote schaal.” 

De Commandant der Strijdkrachten ziet niets in een Europees leger. “Dan moeten landen hun grondwettelijke basisverzekering uit handen geven. Dat zie ik niet snel gebeuren.”

Op de vraag of het kabinet oog heeft voor het leger, antwoordde hij: “Ik maak mij daar zorgen over. De rek is eruit. Ondanks de economische crisis staan wij economisch gezien nog steeds bovenaan. Op het gebied van militaire inspanningen zijn wij flink gezakt op de lijstjes.  Daar spreken andere landen ons op aan. Het blijft een politieke afweging, maar ik ben blij dat partijen als de SGP zich hier hard voor maken.”

Middendorp deed zijn uitspraken op de SGP-jongerendag in het Beatrixtheater te Utrecht. Op deze dag waren ruim duizend jongeren bijeen om met elkaar na te denken over het thema Veiligheid.

 

-------------- 

Einde van het persbericht

 

Voor meer informatie:

Martin Holleman (Bestuurslid Communicatie)             06-81174544

Jan-Willem Kranendonk (Voorzitter)                            06-19175283 


Blog comments powered by Disqus