Christelijke politiek

Op 11 januari organiseerden wij een debatavond met als thema: christelijke politiek, nuance of antithese. Te gast waren Jan Jacob van Dijk (CDA-lijsttrekker voor de provincie Gelderland) en lokaal partijicoon Roelof Bisschop. Nog voor de aanvang leek het erop dat Van Dijk al de kant van de SGP had gekozen. Zijn oranje sjaal was echter helaas voorzien van het CDA-logo.

Voorzitter Maurits van Essen opende met ons de avond, waarna debatleider Lennart de Vos het stokje overnam. Hij begon met een vragenrondje aan beide gasten, waarna beiden een kwartier kregen om hun visie op christelijke politiek te geven. Daar waar Bisschop meer koos voor principes, liet Van Dijk wat meer ruimte over om pragmatisch politiek te bedrijven.
In de pauze was er de gelegenheid om onder het genot van drinken en een versnapering van gedachte te wisselen over het onderwerp met de sprekers. Na de pauze zijn we met elkaar het debat aangegaan over een aantal stellingen.

Deze keer hebben we gekozen voor een andere vorm van debatteren: het Lagerhuisdebat. Het grote voordeel van de methode is dat iedere aanwezige word gedwongen kleur te bekennen. Of je staat in het vak voor, of je staat in het vak tegen. Gelukkig was de lijn die het midden aangaf breed genoeg om nog wat twijfelaars te herbergen. Over de streep gaan was ook mogelijk, zij het dat je wel wat uit te leggen had. We hebben dus op een interactieve manier, met elkaar nagedacht over christelijke politiek. Dit alles met mandarijnen als gezonde tussendoortjes.

Doordat de klok ook meekeek, werden we gedwongen om te stoppen. Doordat we al mandarijntjes ophadden, kon het bestuur met een gerust hart onze gasten voorzien van een prachtige taart als bedankje voor de mooie avond. De heer Bisschop besloot de avond, waarna we met een hapje en een drankje hebben nagepraat met de sprekers en elkaar.


Blog comments powered by Disqus